Influența pozitivă a migdalelor asupra nivelului de colesterol
Nivel ridicat al colesterolului este un factor de risc care trebuie luat în serios pentru a combate dezvoltarea bolilor cardiovasculare. O abordare terapeutică foarte importantă în acest context este modificarea obiceiurilor alimentare, de ex. reducerea acizilor grași saturați din dietă.
Mai mult, numeroase studii au arătat deja că frecvența consumului de nuci și migdalele are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. Sunt unice prin compoziția lor, deoarece furnizează proteine valoroase și fibre, având cel mai mare conținut de vitamina E din toate nucile. Vitamina E este un antioxidant care inhibă procesele de inflamație din organism și protejează astfel împotriva bolilor cardiace. Un studiu american a investigat efectele asupra nivelului de colesterol atunci când dieta a fost îmbogățită treptat cu migdale.
25 de subiecți, cu vârste cuprinse între 13 și 41 de ani, au participat la studiu. La începutul studiului, au avut nivelul de colesterol normal până la ușor ridicat. Au fost create trei grupuri, fiecare primind o dietă de 2.000 de calorii. Unul dintre grupuri a primit o dietă care nu conține migdale; o altă dietă a furnizat 10% din energia nutritivă totală din migdale, iar a treia grupă a primit atât de multe migdale pentru a mânca, încât au reprezentat 20% din energia nutritivă.
Rezultatul a arătat o tendință clară de răspuns la doză: cu cât dieta conține mai multe migdale, cu atât nivelul colesterolului este mai bun. În comparație cu dieta fără migdale, dieta cu cea mai mare proporție de migdale a redus colesterolul total cu 4,4% și colesterolul LDL „rău” cu 7%, ceea ce reprezintă un risc mai mic cu 11% de boli cardiace. În concluzie, se poate afirma că adulții cu un nivel de colesterol normal până la ușor crescut pot îmbunătăți valorile lipidelor din sânge prin includerea migdalelor în dieta lor: cu cât mănâncă mai multe migdale, cu atât efectul este mai mare. Astfel, pot reduce riscul de a contracta boli de inimă. Dacă nivelul de colesterol este ridicat, se recomandă astfel ca obiceiurile de consum să se concentreze pe alimente întregi acceptabile și gustoase, care includ și migdale, mai degrabă decât pe reducerea aportului de grăsime din dietă.
Sursă:
Sabaté, J. și colab .: Răspunsul seric al lipidelor la îmbogățirea gradată a unei diete Step I cu migdale: un studiu de hrănire randomizat. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003, (1379–84)