×

Notificare de redirecționare

Vei fi acum redirecționat către . Te rugăm să ții cont că nu avem influență asupra conținutului și procesării datelor de pe paginile externe. Mai multe informații poți găsi în politica noastră de confidențialitate.

Confirm

Cum putem reduce riscul de a dezvolta o alergie la arahide?

O echipă de cercetare din Marea Britanie și SUA a realizat un studiu care a constatat că riscul de a dezvolta o alergie la arahide poate fi influențată timpuriu în copilărie.

În ultimii zece ani, numărul alergiilor la arahide s-a dublat pentru copiii din țările occidentale și acest număr crește și în Africa și Asia. Cercetătorii au dorit să vadă dacă există strategii de prevenire a alergiilor la arahide, întrucât odată ce se dezvoltă o alergie, atunci persistă în general pe toată durata vieții persoanei afectate.

Rezultatele studiului sunt complet unice. Se pare că riscul de a dezvolta o alergie la arahide poate fi redus cu aproximativ 70-86% în primii cinci ani ai vieții unui copil. Copiii mici trebuie să mănânce în mod regulat cantități mici de alune pentru a preveni acest risc.

La studiu au participat 628 de copii cu risc de alergie, cu vârste cuprinse între 4 și 11 luni. Aveau deja anumite afecțiuni predispuse, cum ar fi o alergie la ou sau eczeme. Toți copiii au fost supuși unui test cutanat pentru a vedea dacă a apărut o reacție alergică la arahide – 530 de copii au prezentat un rezultat negativ, iar 98 au prezentat un rezultat pozitiv. Au fost apoi împărțiți în două grupuri. Jumătate dintre copii nu au avut voie să consume deloc alune până la vârsta de cinci ani, iar cealaltă jumătate a avut voie să mănânce 6 grame de alune pe săptămână, distribuite pe una sau două mese, până la vârsta de 60 de luni.

Rezultat: 13,7% dintre copiii din grupul care nu au mâncat alune au dezvoltat o alergie la arahide până la vârsta de cinci ani.

În schimb, doar 1,9% din grupul care a mâncat cantități mici de alune a dezvoltat în mod regulat o alergie la arahide.

35,3% dintre copiii, care au evitat alunele până la sfârșitul studiului, au dezvoltat o alergie la arahide. Iar 10,6% dintre copiii care au mâncat regulat arahide au fost afectați.

Rezumat: rezultatele acestui studiu ne dau speranța că se poate evita apariția alergiilor daca se consumă în mod regulat arahide.

Este posibil ca o dietă fără arahide să fie chiar contraproductivă și să crească riscul de alergie.

Sursă:

Du Toit G și colab .: Studiu aleatoriu al consumului de arahide la sugari și riscul de alergie la arahide. N Engl J Med. 2015; 372 (9): 803-13