×

Notificare de redirecționare

Vei fi acum redirecționat către . Te rugăm să ții cont că nu avem influență asupra conținutului și procesării datelor de pe paginile externe. Mai multe informații poți găsi în politica noastră de confidențialitate.

Confirm

Știați că biomarkerii din nuci protejează împotriva bolilor cardiovasculare?

De regulă, consumul de nuci contribuie pozitiv la protecția inimii și a circulației. De obicei, acest efect este atribuit compoziției bune acizilor grași din nuci. Cu toate acestea, studiile introduc încă un grup de ingrediente în discuție: antioxidanții. Acești biomarkeri, care ne protejează celulele prin „neutralizarea” radicalilor liberi din organism, includ vitamina E, polifenoli, care sunt clasificați ca fitochimici secundari și fitosteroli (de origine vegetală, apropiați de colesterol din punct de vedere chimic).

Nucile conțin toate aceste ingrediente și, prin urmare, au un potențial antioxidant ridicat. Mai mult, efectul lor este îmbunătățit prin interacțiunea mai multor antioxidanți, comparativ cu eficacitatea unui singur biomarker antioxidativ. Fitosterolul beta-sitosterol care apare la alune, de exemplu, provoacă formarea a două enzime care pot degrada radicalii de oxigen (de exemplu, peroxid de hidrogen), protejând astfel globulele roșii din sânge.

De asemenea, consumul de nuci duce la reducerea oxidării LDL. Colesterolul LDL se numește „colesterol rău”. Oxidarea LDL înseamnă că acizii grași nesaturați dintr-o particulă LDL suferă modificări. Oxidarea rapidă a LDL promovează dezvoltarea arteriosclerozei, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Cu cât conținutul de antioxidanți este mai mare – de exemplu, prin consumul regulat de nuci – cu atât mai puțin amploarea și ritmul de oxidare a LDL.

Sursă:

Ros E .: Nucile și biomarkeri noi ai bolilor cardiovasculare. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (supl.): 1649S – 56S9S–56S