Arahidele ajută tinerii să slăbească
Studiul descris a fost efectuat în SUA și prezintă modul în care excesul consumului de gustări a afectat greutatea la tinerii din America Latină. Zilnic, copiii consumă între 2 – 3 gustări – majoritatea bogate în grăsimi, zahăr și sare.
Numai aceste gustări oferă mai mult de un sfert din energia nutritivă necesară. Din acest motiv, gustarea dintre cele trei mese principale ar putea fi motivul pentru un aport prea mare de energie și pentru creșterea greutății. Cercetătorii au încercat să ofere copiilor școlari o alternativă sub formă de gustări mai sănătoase. Acestea conține arahide și unt de arahide, care sunt foarte populare în SUA. Deși arahidele au un conținut ridicat de grăsimi, studiile au arătat că un consum ridicat al acestora nu provoacă supraponderabilitate.
Gustările de arahide, care au fost consumate la amiază, au făcut parte dintr-un regim de 6 luni pentru 257 de tineri mexicani supraponderali care participau și la cursuri de nutriție și exerciții fizice.
Deoarece gustările conțineau popularul unt de arahide, atunci când erau adăugate și diverse tipuri de fructe și legume, copiii le acceptau cu ușurință. Proteinele din gustările de arahide au asigurat aportul nutritiv școlarilor, iar aceștia au fost mulțumiți mai mult timp și astfel au mâncat automat mai puțin la următoarea masă.
La sfârșitul regimului de 6 luni, școlarii au fost chestionați cu privire la câte arahide și cât unt de arahide au mâncat în totalitate. Școlarii care au mâncat o astfel de gustare o dată pe săptămână au pierdut mai puțin în greutate decât cei care au mâncat arahide și unt de arahide de mai multe ori pe săptămână.
Alte studii au arătat că o gustare de arahide în copilărie a dus la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare, la o greutate corporală normală și la un nivel mai scăzut de grăsimi din sânge.
Concluzie: atunci când sunt integrați într-un regim intens de alimentație și exerciții fizice, gustările de alune sunt un mijloc eficient de a reducere excesul de greutate al tinerilor.
Sursă:
Moreno JP și colab.: Beneficiile unei intervenții gustative, ca parte a unei intervenții de obezitate bazată pe școala pentru copiii americani mexicani. Journal of Applied Research on Children. 2015 Apr; 6 (2): 15.