Alergiile
Un grup restrâns de persoane suferă de alergie la arahide sau alune. Reacţia alergică la alune sau arahide diferă de la o persoană la alta. Aceasta poate varia, de la iritarea pielii până la şoc anafilactic care se poate manifesta sub formă de probleme respiratorii şi complicaţii cardiace. Copiii mici pot “trece peste” o alergie, în special alergiile la ouă şi proteina din laptele de vacă. Totuşi, alergiile la arahide şi alune sunt de regulă permanente. Acesta este motivul pentru care informaţiile despre produs sunt foarte importante.
Ce este o alergie?
O alergie este o reacţie a sistemului imunitar. În general, reacţia este cauzată de o proteină. Dacă o proteină nedorită pătrunde în organism, organismul va reacţiona prompt prin crearea unei cantităţi extreme de antigeni pentru a combate proteina respectivă. Aceasta poate avea ca rezultat o gamă largă de reacţii inclusiv, iritarea pielii.
Specificaţiile de pe etichetă
Începând cu luna noiembrie 2005, a fost aplicat un nou regulament de etichetare a alimentelor în Uniunea Europeană (UE). Există o listă de 14 substanţe care pot cauza reacţii alergice. Dacă una din aceste substanţe este prezentă într-un produs, producătorul are obligaţia de a indica acest lucru pe etichetă. Astfel, persoanele care suferă de o formă de alergie pot verifica eticheta pentru a vedea dacă pot folosi produsul sau nu. În caz de suspiciuni, acestea pot oricând contacta producătorul.
Majoritatea producătorilor expun o listă de factori alergeni pe ambalajele produselor lor .