Proteina din arahide reduce riscul de diabet gestațional
Diabetul gestațional este o problemă din ce în ce mai mare în rândul femeilor. 7% din toate femeile însărcinate din SUA suferă de complicații ale diabetului gestațional, prezentând un dezavantaj pe termen lung atât pentru mamă cât și pentru copil. Acest lucru se datorează faptului că este asociat cu predispoziția la supraponderabilitate sau cu diabetul de tip 2.
Proteina dietetică este un regulator semnificativ al metabolismului glucozei.
Prin urmare, un studiu american realizat în 2013 a examinat legătura dintre consumul de proteine și debutul diabetului gestațional. Studiul s-a bazat pe datele din „Studiul de sănătate al asistenților medicali II”. Din 1989, acest studiu a monitorizat peste 100.000 de asistente medicale americane ce și-au evaluat obiceiurile alimentare și condițiile medicale care se manifestă prin efectuarea de interviuri periodice. Analiza datelor din 21.457 de sarcini din anii 1991-2001 referitoare la femeile care au fost sănătoase înainte de a rămâne însărcinate au relevat 870 de cazuri de diabet gestațional.
Atunci când au comparat obiceiurile alimentare, cercetătorii au descoperit că există un risc mult mai mare de a dezvolta diabet gestațional atunci când consumă proteine animale – în special carne roșie – în comparație cu proteinele vegetale.
În special, consumul ridicat de nuci, inclusiv arahide și unt de arahide, a redus riscul de diabet gestațional. În momentul în care au înlocuit 5% din proteine din dietă cu proteine vegetale, riscul de diabet gestațional a fost redus cu 51%.
Arahidele și nucile în general sunt o sursă excelentă de proteine, bogate în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, fibre și magneziu și au un indice glicemic relativ scăzut.
Acești factori, individual sau în combinație, sunt asociați cu sensibilitatea la insulină îmbunătățită și un risc mai mic de diabet.
Sursă:
Bao W și colab .: Pregătirea aportului de proteine dietetice, sursele majore de proteine dietetice și riscul diabetului gestațional Mellitus. Un studiu de cohortă potențial. Îngrijirea diabetului. 2013 iulie; 36 (7): 2001–2008.